Tuesday, 31 January 2012

SUKAN MEMANAH

Sukan memanah telah dipilih sebagai sukan elit yang akan dikembangkan diperingkat Institusi Pengajian MARA (IPMA) dibawah program Road Map MARA 2011 - 2012.

Perancangan awal telah dibuat dan program pertama yang akan diadakan adalah Kursus Asas Memanah bagi penasihat kelab yang akan ditubuhkan di IPMA masing-masing. Berikut adalah maklumat program;

Nama Kursus:Kursus Asas Memanah IPMA
Tarikh: 20hb - 23hb Februari 2012
Tempat: Pusat Kepimpinan Pelajar MARA (PKPM) Lenggong, Perak.
Peserta: 40 orang (Kakitangan UniKL, Kolej Poly-tech MARA, Kolej Profesional MARA, Kolej MARA dan Institut Kemahiran MARA)

Surat Tawaran Kursus - Klik
Jadual Kursus - Klik

No comments:

Post a Comment

UNIT KOKURIKULUM KPM SERI ISKANDAR

“Kokurikulum yang merupakan sebahagian daripada kurikulum asas; kegiatan (aktiviti) ~ kegiatan atau aktiviti selain mata pelajaran yg diajarkan dlm bilik darjah tetapi yg dianggap sbg sebahagian daripada kursus pendidikan pelajar di sekolah (misalnya kegiatan dlm persatuan-persatuan, kegiatan kesukanan, dan lain-lain).”


Definisi Kamus Dewan Bahasa & Pustaka
Selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan, aktiviti kokurikulum dapat memastikan pelajar diperlengkapkan dengan Kemahiran Insaniah yang SEIMBANG dari segi jasmani, emosi, rohani, intelektual dan sosial.


Nilai-nilai yang terdapat didalam aktiviti kokurikulum dapat melahirkan pelajar yang berketrampilan hasil latihan dari segi kepimpinan, displin, pengurusan organisasi, membuat keputusan, dan ianya menjurus kepada keseimbangan kecemerlangan dalam bidang akademik dan bukan akademik.


Kokurikulum juga bertindak sebagai NILAI TAMBAH kepada pengetahuan sedia ada pelajar didalam pengkhususan akademik selaras dengan kehendak majikan pada masa ini. Justeru itu, tidak hairanlah mengapa IPTA meletakkan 10% markah kokurikulum sebagai syarat wajib bagi pemilihan kemasukan.


Diharapkan pelajar dapat mengambil peluang ini untuk mengasah bakat dan mempertajamkan lagi bakat sedia ada agar menjadi individu yang inovatif dan berdaya saing.


Share
Widgets